Besparen met isolatieglas

De winter staat voor de deur en de mensen gaan zich weer voorbereiden op de winter. In de winter is mogelijk om te gaan besparen op uw energierekening. Door isolatieglas te laten monteren kan de warmte niet verloren gaan uit uw woning en blijft het binnen in huis hangen. Isolatieglas wordt ook wel aangeduid doormiddel van HR ramen. HR staat voor hoog rendement en werken beter dan gewone ramen. Binnen de HR ramen zijn er ook nog verschillende varianten. Zo hebt u keuze uit HR, HR+, HR++ en HR+++ ramen. Hoe meer plusjes erachter staan, hoe beter het raam isoleert.

Glas met een hoog rendement

Vroeger werd er vooral enkel glas gemonteerd dat vanzelfsprekend niet goed isoleert. Na enkel glas werd het dubbele glas erg populair omdat dit een stuk beter isoleerde. Tegenwoordig is het glas met het hoogste rendement de beste keuze, u gaat namelijk geld besparen op uw energierekening. Bij regulier dubbel glas is de spouw gevuld met lucht, bij HR glas zit hier het edelgas Argon tussen. Dit gas zorgt ervoor dat er minder warmte van binnen naar buiten gaat. Naast dat de spouw gevuld is met Argon, zijn de ramen voorzien van een warmtereflecterende coating.

De werking van HR glas

De moderne glasplaten van tegenwoordig bestaan uit twee of drie glasplaten. Voorheen werd er in de spouw van het dubbele glas droge lucht gespoten. Tegenwoordig bij het isolatie glas wordt de spouw voorzien van edelgas (Krypton of Argon). Daarnaast zijn de ramen ook voorzien van een hele dunne metaalcoating die de warmte van de zon binnenlaat maar de warmte van binnen terug reflecteert. De isolatiewaarde van de ramen wordt uitgedrukt in een U-waarde. Het getal geeft aan hoe groot de warmte stroom door de constructie is. Hoe lager de U-waarde is, hoe beter het glas isoleert. Dubbel glas heeft een U-waarde van 2,8 en laat dus nog aanzienlijk veel warmte door. HR+++ daarin tegen heeft een U-waarde van 0,6 en laat dus praktisch geen warme lucht ontsnappen.

De staat van uw kozijnen

Voordat u nieuwe ramen laat plaatsen is het verstandig om uw kozijnen van te voren te laten controleren. Het zou zonde zijn van uw investering als u na een korte tijd ook uw kozijnen moet laten vervangen. Doorgaans zijn houten kozijnen te klein voor HR+++ glas, laat het daarom van te voren bekijken door een expert om misverstanden te voorkomen.

Bron: Glaszetter Kwieq