Bespaar geld door zelf de buitenmuren te impregneren

Door een muur te impregneren, blijft hij veel langer in goede conditie. Vooral buiten is dit erg belangrijk. Buitenmuren krijgen natuurlijk te maken met veel zware omstandigheden: regen, wind, hagel en sneeuw tasten de muren aan. Door de muur te impregneren, wordt daar tegen beschermd. Een geïmpregneerde muur is veel minder kwetsbaar voor slijtage, en zal langer stevig en mooi blijven. Het laten impregneren van een muur kan echter behoorlijk prijzig zijn. Gelukkig is het gemakkelijk om een muur zelf te impregneren: in feite is het even moeilijk als het verven van een muur. Een ervaren doe-het-zelver heeft daar een mooi klusje aan. Wil je meer weten of het impregneren, dan kun je hier meer informatie lezen. Wil je het toch overlaten aan een vakman? Neem dan eens contact op met BK Bouw uit Amsterdam.

Voordelen van zelf impregneren

Als je het zelf op je neemt om de buitenmuren te impregneren, dan heeft dat enkele grote voordelen. Allereerst natuurlijk de kosten: het kost beduidend minder geld om een klus zelf uit te voeren, dan om er een professional voor te laten komen. Dat kan tot wel honderden euro’s besparen. Een tweede voordeel is dat je zelf in de hand hebt, wat voor impregneermiddel er gebruikt wordt. Zo kun je zelf garanderen dat de kwaliteit van de impregnatie zo goed is als hem wil hebben – en je dus niet al snel de muur weer opnieuw in hoeft te smeren.

Stappenplan voor het impregneren van de buitenmuur

Hoe ga je precies te werk als je de muur wil impregneren? Dat is eigenlijk vrij gemakkelijk:

  • Maak de ondergrond goed schoon. Voor je begint de muur in te smeren met impregneermiddel, moet je er zeker van zijn dat de ondergrond vrij is van vet en aanslag. Het is vaak een goed idee om met de hogedrukspuit aan de slag te gaan. Alleen op die manier zorg je ervoor dat de muur perfect beschermd wordt.
  • Plak de muur af. Je wilt niet alle onderdelen van de muur impregneren, dus kozijnen, beglazing en detailwerk moet worden afgeplakt. Zo hoef je al teveel te letten tijdens het insmeren zelf.
  • Bescherm jezelf. Impregneermiddel is, net als verf, een gemeen goedje. Draag daarom oude kleren en zorg voor goede handschoenen. Ook kan het geen kwaad om een oogbescherming te dragen: je wilt het niet in je ogen krijgen.
  • Kies het juiste middel. Er zijn verschillende soorten impregneermiddel, die geschikt zijn voor verschillende ondergronden. Kies daarom altijd zorgvuldig het juiste middel uit: dat bespaart een hoop gedoe en ellende.
  • Impregneer de muur. Het liefst kies je hier natuurlijk een mooie dag voor uit, maar zorg er in elk geval voor dat het niet gaat regenen: het impregneermiddel moet meestal 24 uur lang intrekken voordat het voldoende beschermt.

Kruipruimte isoleren? Kijk dan hier