Nederlanders energiebewuster om financiële redenen

Er zijn tegenwoordig erg veel mogelijkheden waardoor u energiebewuster kunt leven. Er zijn veel verschillende mogelijkheden die u kunt toepassen in uw huis voor een lagere energierekening. Hierbij kunt u denken aan isolatie, een besparende douchekop, verschillende soorten cv-ketels, zonneboilers en bijvoorbeeld zonnepanelen. Wat kunt u doen om te besparen en hoeveel bespaart u per manier? In dit artikel leest u meer over wat het bespaart en waarom het goed is om toe te passen.

Goede reden om energiebewust te leven

De laatste jaren is het steeds meer in om energiebewust te gaan leven. Vele mensen kiezen hiervoor omdat het beter is voor het milieu, maar de meeste mensen kiezen ervoor omdat ze door middel van energiebewust leven heel veel kosten kunnen besparen. Het energiebedrijf E.ON heeft onderzoek gedaan naar de reden waarom mensen ervoor kiezen om energie te besparen. In 2014 gaf nog 61 procent van de Nederlanders aan te kiezen voor een energiebewust leven vanwege financiële redenen. Dit jaar is het percentage al gestegen naar 95 procent. Geld besparen is dus een erg belangrijke factor als we het hebben over de reden om energiebewust te leven.

Besparende douchekop

Een waterbesparende douchekop zorgt ervoor dat u tijdens het douchen niet meer liters aan water verspilt tijdens het douchen. Een waterbesparende douchekop gebruikt maar circa 7 liter water per minuut, terwijl een normale douchekop tot wel 12 liter gebruikt. Het voordeel van een waterbesparende douchekop is dat u wel minder water gebruikt, maar dat u het zelf niet doorheeft tijdens het douchen. U zal dus niet het idee hebben dat u minder water over u heen krijgt. In een gemiddeld huishouden zal het gebruiken van een besparende douchekop al snel €50,- per jaar schelen. Dit omdat u minder water gebruikt en er dus minder water hoeft worden verwarmd voor een lekker warme douche.

Isolatie

Isoleren kunt u doen op verschillende manieren. Zo kunt u er voor kiezen om isolatiemateriaal in uw muren, vloer of bijvoorbeeld uw plafond te laten plaatsen. Dit zal al veel energiekosten besparen, omdat de warmte die zich in uw huis bevindt, langer in uw huis blijft hangen. Ook kunt u er voor kiezen om isolerend glas te nemen. Isolerend glas is vaak dubbel glas, verkrijgbaar in verschillende soorten isolatiewaarden. Hoewel het aanschaffen van isolatie redelijk prijzig is, kunt u jaarlijks wel al vanaf €500,- aan kosten besparen. Afhankelijk van welke soorten isolatie u gebruikt, kunnen de besparingen soms wel oplopen tot €1500,- of zelfs meer! Als u isolatie heeft aangeschaft, is de kans dus groot dat u het binnen 10 jaar alweer heeft terugverdiend. De specialisten van Isolatiebedrijf Wavlo adviseren u over de mogelijkheden met betrekking tot isolatie. De uitgebreide ervaring in combinatie met scherpe tarieven voor o.a. vloerisolatie en spouwmuurisolatie maken Wavlo tot een goede partner. De investering verdient zich relatief snel weer terug.

CV-ketel

Een cv-ketel is onmisbaar in een huishouden. Er zijn meerdere soorten cv-ketels en daarbij ook verschillen qua energiegebruik. Zo is er een verbeterd rendement ketel (vr-ketel) en een hoogrendement ketel (hr-ketel). Een vr-ketel heeft een rendement van rond de 90%. Een rendement van 90% betekend dat maar 10% van de geproduceerde warmte niet nuttig wordt gebruikt. Een hr-ketel heeft een nog hoger rendement. Dit gaat vanaf 100% en kan wel oplopen tot 110%. Alle warmte die uw ketel produceert wordt dus nuttig gebruikt. Niks gaat verloren en zo bespaart u kosten op onnodige productie van warmte. Bent u geïnteresseerd in de aanschaf van een cv-ketel die hoog rendement levert? Informeer dan eens bij de cv-monteurs van Radson.

Zonneboiler

Een zonneboiler zorgt ervoor dat het water in uw cv-ketel wordt verwarmd door middel van zonne-energie. Een zonneboiler wordt aangesloten aan een zonnecollector die op het dak wordt geplaatst zodat deze goed zon kan vangen. Door middel van zonne-energie wordt uw boiler verwarmd. Zo komt er tijdens het verwarmen van het water geen co2 uitstoot vrij. Een stuk beter voor het milieu en een goede manier om kosten te besparen dus! Hoeveel kosten u met deze manier bespaart ligt aan de hoeveelheid zonuren, maar u bespaart per 1m3 gas al snel €0,70. Op jaarbasis zal dit gemiddeld rond de €160,- zijn.

Bent u voor?

Bent u voor een beter milieu en een vollere portemonnee? Dan is het overwegen van energiezuinige toepassingen in uw huis een goed idee! Bij het investeren lijkt het misschien veel te kosten, maar uiteindelijk is het een groot voordeel voor u en de rest van de wereld.