Veranderingen in het loodgietersvak

Loodgieter
Uit onderzoek van OTIB, het opleidingsinstituut voor de installatiebranche,is gebleken dat er een groeiende behoefte is aan loodgieters en installatiebedrijven. Doordat het vakgebied groter wordt en er meer vraag is naar innovatieve oplossingen, groeit de vraag naar loodgieters. Daarnaast bereiken de oudere vakmannen onder ons de komende jaren de pensioengerechtigde leeftijd, waardoor er nog meer behoefte ontstaat aan goed opgeleide vakmensen. Met welke ontwikkelingen heeft de bouw- en installatiebranche nog meer te maken? Lees in dit blog meer over de groeiende installatiebranche!

Van ambacht naar innovatief vak

Het vak van de loodgieter is allang geen traditioneel ambachtelijk beroep meer. De moderne loodgieter zal op een slimme, innovatieve manier oplossingen moeten vinden voor een duurzaam en energiezuinige woning en/of kantoor. Ook tijdens de opleidingen voor installatiebedrijven wordt tegenwoordig steeds meer aandacht besteed aan energiebesparing en duurzaamheid. Daarnaast kan een loodgieter ook zorgen voor aanpassingen in huis, die ervoor kunnen zorgen dat ouderen bijvoorbeeld langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Comfort en veiligheid staan daarbij voorop.

Duurzaam verbouwen

Zeker ook doordat het accent in de bouwsector verschoven is van nieuwbouw naar renovatie, worden loodgieters veelvuldig ingezet bij verbouwingen. Met renovatie wordt bijgedragen aan de verduurzaming van de bouw en wordt de milieubelasting gereduceerd. Zeker vanwege het feit dat er met renovatie ingesprongen wordt op een toenemende vraag naar huisvesting in Nederland, zal de bouw- en installatiebranche met innovatieve oplossingen moeten komen. Daarnaast is het voor veel mensen een aantrekkelijk alternatief voor complete nieuwbouw. Aanpassingen in woningen zoals het plaatsen van zonnepanelen, warmtepompen- en boilers zijn werkzaamheden waar de installatiebedrijven van tegenwoordig hun hand niet meer voor om draaien. Hoewel er in het begin van de verduurzaming van de installatiebranche nogal cynisch tegenaan werd gekeken (duurzame oplossingen kosten nu eenmaal geld) gaan tegenwoordig steeds meer mensen over op duurzame installaties.

Verhogen van het wooncomfort

Loodgieters en installatiebedrijven dragen tegenwoordig dus steeds meer bij aan het verhogen van het wooncomfort. Er worden steeds meer diverse duurzame installaties aangeboden zoals:

  • Zonneboilers
  • Pelletkachels
  • Warmtepompen
  • Duurzame cv ketels
  • Zonnepanelen plaatsen

Wellicht heeft u zelf plannen om over te stappen op meer duurzame vormen van wooncomfort. Laat u zich goed informeren over de mogelijkheden!

Een voorbeeld

Bent u zelf op zoek naar een dergelijk installatiebedrijf? Neem dan eens een kijkje op de website van Installatiebedrijf Hoogeveen. Dit bedrijf heeft een keur van duurzame oplossingen voor uw woning. Van het plaatsen van zonnepanelen, tot aan het installeren van duurzame cv ketels.