Verhuizen in de Benelux

verhuizen BeneluxDe naam Benelux is een samenvoeging van de namen België, Nederland en Luxemburg. In Benelux worden meerdere talen gesproken. Ongeveer 82% van de bevolking woont in een gebied waar Nederlands en Vlaams wordt gesproken, 14% van de bevolking in een omgeving waar Frans de officiële taal is en de rest overige 4% is tweetalig. Maar wat moet u, naast het leren van een andere taal indien u niet tweetalig bent, nog meer weten en regelen voor als u voor langere tijd in een van de andere landen verblijft?

Verhuizen van België naar Nederland

Doordat u de nationaliteit bezit van de EU, hebt u geen vergunning nodig om in Nederland te komen wonen. Wel heeft u een geldig paspoort of ID-kaart nodig van het land waar u de nationaliteit hebt. In dit geval dus een Belgisch paspoort of ID-kaart. Indien u langer dan vijf jaar in Nederland wilt verblijven, moet u echter een verblijfsdocument aanvragen. Dit verblijfsdocument is beter bekend als “Duurzaam verblijf burgers van de Unie”. Dit moet u ook aanvragen als u een familielid bent van iemand met de Nederlandse Nationaliteit, maar zelf een andere Nationaliteit hebt. Als u van plan bent om langer dan 4 maanden in Nederland te verblijven, moet u zich inschrijven bij het gemeentehuis op de afdeling Basisregistratie Personen. Beter bekend als BRP. Hier zult u een Nederlands burgerservicenummer krijgen waar zowel u als uw nieuwe werkgever zakelijke dingen als uw belasting kunnen regelen. Ook huisartsen, ziekenhuizen en apotheken kunnen om dit nummer vragen. Belangrijk is om ondertussen ook de verzekeringen te regelen. Denk hierbij aan inboedelverzekering, zorgverzekering, pensioen en ga zo maar door.

Verhuizen van België naar Luxemburg

Als u naar Luxemburg wilt verhuizen, moet u aan een aantal dingen denken, zoals de eventuele tijdelijke opslag van uw spullen. Daarnaast moet u een geldig paspoort en visum hebben, zodat u goed door de douane heen kunt. Ook moet u een verzekering aanvragen voor buitenlanders, werk zoeken en natuurlijk bedenken naar welke school u uw kinderen wilt laten gaan. Voor de douane zijn er verschillende regels waar u zich aan moet houden. Zo is er een maximum ingesteld op tabaksproducten en alcohol, maar ook op dieren, medicijnen en geld. Tevens moeten uw huisdieren goed gevaccineerd zijn, een chip hebben en een certificaat voor goede gezondheid.

Verhuizen binnen in België

Als u binnen uw eigen land wilt verhuizen, hoeft u minder dingen zoals visums en verblijfsvergunningen te regelen. Wat u echter wel moet regelen zijn: uw ziekenfonds, het RIZIV, de belasting, uw kinderbijslagfonds, uw kas voor werkeloosheidsuitkering, OCMW, uw werkgever, water- elektriciteit en aardgas leveranciers, telefoonmaatschappijen, banken, verzekeringsmaatschappijen, kranten en tijdschriften waar u een abonnement op hebt, uw werkgever en natuurlijk de scholen van uw kinderen.

Verhuisfirma inschakelen

Voordat u gaat verhuizen is het verstandig om diverse offertes aan te vragen bij verhuisfirma’s. Op die manier krijgt u een goed beeld van de prijzen en bent u zich ervan verzekerd dat u niet teveel betaald. Via de website van verhuisfirma Dirk Vervaet komt u direct in contact met specialisten in verhuizen. Het aanvragen van een offerte is binnen twee minuten geregeld.