Verleggen van uw gasleiding

Het verleggen van een gasleiding kan om tal van redenen wenselijk zijn. De meest voorkomende is vanwege een wijziging in de keuken. Een gasfornuis staat vaak op dezelfde plek, maar toch kan het voorkomen dat je deze ergens anders wil hebben. Bijvoorbeeld omdat er een kookeiland wordt geplaatst of omdat er andere wijzigingen in de keuken worden doorgevoerd.

Kun je zelf een gasleiding verleggen?

Het grote gevaar bij gas is dat het zo licht ontvlambaar is. Een klein beetje gas kan al voldoende zijn om een grote explosie teweeg te brengen. Daardoor wordt gas een heel gevaarlijke stof die met grote voorzichtigheid gebruikt moet worden.

Om deze reden kun je misschien in theorie wel zelf gasleidingen verleggen, maar is het toch ten zeerste aan te raden om dit door een gasbedrijf of loodgieter te laten doen. Een klein kiertje of scheurtje is immers al genoeg om gas te laten ontsnappen. Ook al kun je het gas dat we gebruiken om te koken wel ruiken, bij kleine hoeveelheden of lekkages op onbereikbare of slecht bereikbare plaatsen – zoals in de kruipruimte – zal het niet snel opgemerkt worden. Een waterlekkage is vervelend maar vrij snel te ontdekken door de plas water; bij een gaslek is dit niet het geval.

Ook al kun je dus misschien wel zelf een gasleiding verleggen; kies gewoon voor de veiligheid en laat dit door loodgietersbrussel.be doen. Met gas wil je gewoon geen risico lopen. Er komen vaak zat verhalen langs in het nieuws dat er ergens weer een woning is ontploft of er hevige schade is ontstaan door een gasexplosie. Een expert kost misschien een paar tientjes per uur, maar je weet dan wel zeker dat de gasleiding op een veilige en correcte wijze verlegd wordt.