Zelf aan de slag met het installeren van sanitair

Heb je net een nieuw huis gekocht en ben je flink aan het verbouwen in de badkamer? Of wil je gewoon je huidige badkamer moderniseren en voorzien van de nieuwste sanitaire voorzieningen? Naar alle waarschijnlijkheid schakel je voor deze klus een loodgieter in die precies weet hoe alles aangesloten moet worden, maar dat is niet altijd nodig. De meeste sanitaire voorzieningen zijn niet al te lastig aan te sluiten en dus kun je het prima zelf doen.

Oude sanitair verwijderen

Voordat je begint met het plaatsen van het nieuwe sanitair in je badkamer, moet het oude sanitair er natuurlijk uit. Ga niet als een gek met een sloophamer te werk, maar verwijder de oude voorzieningen met beleid. Mogelijk kun je mensen op een tweedehands site nog blij maken met een toiletpot, badkuip, douchecabine of wastafel. Zorg te allen tijde dat je de watertoevoer van alle voorzieningen dichtgedraaid hebt als je begint met het sloopwerk. In dat geval kan het in ieder geval niet gebeuren dat je hele badkamer onder water komt te staan als je per ongeluk toch een leiding raakt.

Aan- en afvoer installeren

Als alle sanitaire voorzieningen gedemonteerd zijn, kun je beginnen met het aanleggen van de water toe- en afvoer. Indien je een toilet of douche weer op de zelfde plek plaatst, kun je de leidingen grotendeels hergebruiken. Maar het kan zijn dat er een klein stukje verlengd moet worden. Een waterleiding is bijna altijd van koper. Deze leiding is te verlengen met een knelfitting of een soldeerkoppeling. De afvoerleiding is meestal van kunststof. Hierbij kun je vaak gebruik maken van hulpstukken zoals bochten, t-stukken en moffen. Als deze hulpstukken voorzien zijn van een rubberen ring aan de binnenzijde, kun je ze zo in elkaar steken. Indien dit niet het geval is, zijn de buizen aan elkaar vast te maken met pvc-lijm.

Toilet installeren

Als alle leidingen goed liggen, kun je starten met het installeren van de sanitaire voorzieningen. Zet de toiletpot boven de afvoer en teken de schroefgaten op de grond. Boor vervolgens gaten in de vloer. Sluit daarna de afvoer aan op de wc en dicht het af met siliconenkit. Op deze manier blijft de aansluiting waterdicht. Plaats de pot waterpas en schroef hem vast in de zojuist geboorde gaten. Sluit als laatste de valpijp aan.

Douche en bad plaatsen

Het vervangen van een douchebak voor een inloopdouche zorgt vaak voor het nodige extra werk. Zo moet er een afvoergoot aangelegd worden en moet de vloer schuin aflopen naar deze goot. Voor het aansluiten van een douchebak en een bad is het aan te raden om ze te laten rusten op een gemetseld muurtje. Op deze manier krijgen de douchebak en het bad voldoende steun. Zorg uiteraard altijd dat de water aan- en afvoer goed aangesloten zijn. Aangezien de bakken op de gemetselde muurtjes bevestigd worden, is het lastig om er achteraf nog weer bij te komen.

Vakman raadplegen

Kom je er niet uit? Dat kan natuurlijk gebeuren. Niet iedereen is even handig. Ga niet te lang door met prutsen, want mogelijk sluit je een aantal dingen verkeerd aan. Je kunt dan het beste de loodgieter Zeist inschakelen om de boel af te ronden. Zo wordt alles goed aangesloten en is de kans minimaal dat er uiteindelijk lekkages ontstaan in de water toe- of afvoer van je bad, toilet, douche, of wasbak.